diumenge, 24 de maig del 2015

Tema 11: Objectes d'aprenentatge i llicències en Internet

En aquesta unitat tractem els objectes d'aprenentatge i on trobar-los, i les diferents llicències d'internet.

Què són els objectes d'aprenentatge?

Qualsevol entitat, digital o no digital, que pot ser usada, reutilitzada o referenciada durant l'aprenentatge recolzat per la tecnologia. Com a exemples d'objectes d'aprenentatge destaquen:
  • Contingut Multimèdia. 
  • Contingut Instructiu. 
  • Objectes d'aprenentatge. 
  • Programari educatiu i eines de programari. 
  • Persones, organitzacions o esdeveniments referenciats durant l'aprenentatge recolzat tecnològicament. 
D'altra banda els objectes d'aprenentatge estan regits per metadades que són dades i regles sobre dades, en el nostre cas ens proporcionen dades sobre els recursos d'aprenentatge i la seua utilització.

On trobar objectes d'aprenentatge?
  • Projecte AGREGA: aquesta iniciativa elaborada pel Ministeri d'Educació ofereix gran quantitat de recursos. Disposa d'un cercador avançat amb el qual és possible localitzar els materials desitjats segons el nivell educatiu, nivell d'agregació o format i, en general, per qualsevol característica descrita en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptada a les nostres necessitats es tindrà en compte la plataforma d'Elearning i el nostre LMS. El resultat és un arxiu en format ZIP. 
  • Projecte LearningSpace: en aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en forma de cursos online, que poden ser descarregats en format SCORM o Comon Cartridge, triant qualsevol d'aquests formats obtindrà l'objecte d'aprenentatge en format ZIP. 
Llicències d'internet

Llicències per a protegir els drets d'autor:
  • Copyright: emprant-lo es protegeixen els drets d'autor però costa diners. 

Alternatives gratuïtes al copyright: 
  • Domini públic: una obra passa a ser de domini públic quan expiren els drets patrimonials. Pot succeir per renúncia de l'autor, quan transcorre un termini després de la mort de l'autor. El termini mínim és de 50 anys. 
  • Copyleft: elimina les restriccions de distribució o modificació imposades pel copyright. L'única condició és que el treball derivat ha de mantenir el mateix règim de drets d'autor que l'original. 

  • Creative Commons: és una organització sense ànim de lucre que pretén ajudar a reduir les barreres legals de la creativitat emprant la nova legislació i les noves tecnologies. Han desenvolupat una sèrie de llicències, anomenades Creative Commons, que permeten als autors cedir alguns drets de la seua obra, ells decideixen quals.
Indica que una obra té llicència Creative Commons


                            Reconeixement (BY): en qualsevol obra serà necessari reconéixer l'autor


No comercial (NC): l'explotació de l'obra queda limitada a usos no comercials. Aquesta condició solament afecta a aquell que empren l'obra i no a l'autor.


Sense obres derivades (ND): no es permet la transformació per a crear una obra derivada.


Compartir igual (SA): s'autoritza la creació d'obres derivades sempre que es mantinga la mateixa llicència en ser divulgada.


Combinacions

Reconeixement (BY): es permet qualsevol explotació de l'obra, la comercial i la creació d'obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.


Reconeixement-No comercial (BY-NC): no es permet l'ús comercial de l'obra original ni de les possibles derivades.



Reconeixement-No comercial-Compartir igual (BY-NC-SA): no es permet l'ús comercial de l'obra original ni de les possibles derivades, les quals hauran de mantenir el mateix tipus de llicència.


Reconeixement-No comercial-Sense obra derivada (BY-NC-ND): no es permet l'ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.


Reconeixement-Compartir igual (BY-SA): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, les quals hauran de mantenir el mateix tipus de llicència.


Reconeixement-Sense obra derivada (BY-ND): es permet l'ús comercial de l'obra, però no la generació d'obres derivades.


A continuació us deixe dos vídeos relacionats

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada